Wilders is zijn eigen grootste tegenstander

Als de PVV haar obsessie met anti-islam standpunten loslaat, kan zij een brede conservatief-liberale volkspartij worden.

Hoera! De Partij Voor de Vrijheid bestaat 15 jaar. Anderhalf decennium is de one issue partij van anti-Islamisering een fenomeen. Nergens op aarde is er een politieke partij met de-Islamisering als doel zó groot. Behalve misschien in India, waar het best normaal is om anti Islam politiek te bedrijven als politieke partij. Een andere uitzondering is de Chinese CCP die genocide pleegt tegen de Oeigoeren (een moslimminderheid). Of Myanmar met de Rohingya minderheid. Dan valt de PVV toch wel mee. 

Mijn doel is niet om de Islamofobie van de PVV te bagatelliseren, maar juist om te pleiten voor een koerswijziging van de partij. Met zijn posities werpt de partij zichzelf nu een cordon sanitair op. De woorden cordon sanitair zijn vandaag de dag haast zelfs opgenomen in de vocabulaire van elke burger dóór de PVV. 

Want ja, het is de eigen schuld van de PVV. In zijn posities staat de PVV alleen. Dat terwijl de partij wilt regeren. Dat herhaalt de partij in debatten met Rutte, die we wel drie keer mochten meemaken deze verkiezingen. Uit het verkiezingsprogramma van de partij blijkt echter wat anders. Zonder water bij de wijn te doen, heeft de partij geen toezeggingen gedaan. Volgens het enige lid van de partij in de Volkskrant: “Ons programma is compromisloos, straks zien we wel of het lukt daarmee te regeren.” Het lijkt er niet op Geert. De VVD en het CDA kunnen niet de grondrechten van moslims wegnemen. Niet alleen is dat ontzetten lastig, maar de achterban van beide partijen wil dit niet. De achterban van beide partijen wil ook helemaal niet met de PVV samenwerken. Uit een kiezersonderzoek van de Volkskrant staat ook dat de VVD liever met CDA, D66 en CU samenwerkt en voor het CDA geldt hetzelfde met hun voorkeur voor VVD, CU en D66.  

Ook belangrijk om te benoemen, is dat Mark Rutte principieel niet meer met de PVV samen wil werken sinds kabinet-Rutte I. Wel heeft hij gezegd dat hij wil praten met Wilders als hij excuses maakt voor de ‘Marokkanen uitspraak’. Ik durf er gif op in te nemen dat Rutte die uitspraak deed, wetende dat Wilders dat niet zou doen. Wilders heeft bij EenVandaag inderdaad gezegd dat hij dat niet gaat doen.

Door zo compromisloos te zijn, staat Wilders zijn eigen partij in de weg. Dat terwijl links Nederlands nog nooit zo klein is geweest. Het volk wil rechts. Het lijkt haast wel dat Wilders dat niet wil en dat hij oppositie wil blijven voeren, wat hij de laatste tijd goed doet. 

De PVV kan een partij zijn die het opneemt voor het vrije woord, wat nu uitgemaakt wordt door techgiganten die een oceaan hiervandaan de dienst uitmaken. Wilders weet af van de afgenomen vrijheid van meningsuiting op deze platformen. Volgens hem is het “niet makkelijk om die PVV sticker op je voorhoofd te hebben”. Het kan een partij zijn die zich verzet tegen migratie, wat 65 procent van de Nederlanders wenst, en wat ons tussen 1995 en 2019 17 miljard euro per jaar netto heeft gekost. Het kan een partij zijn die het opneemt voor de zorg en een gezonde overheid. De PVV kan een partij zijn die de Nederlandse cultuur in bescherming neemt, die volgens veel mensen onder een visieloze Rutte uit handen is gegeven aan groeperingen zoals Kick Out Zwarte Piet en linkse studenten die beelden van volkshelden willen verwijderen en andersdenkenden willen cancelen. Het kan een partij zijn die het beste aspect van populisme kan verdedigen, de roep voor meer zeggenschap. Het referendum dat vroeger een kroonjuweel was van D66 is door D66 zelf opgegeven, daar zit voor de PVV een kans om voor te strijden. De partij kan zijn gejaag op de Nederlandse moslim opzij zetten en een conservatief geluid neerzetten.

Zelf zal ik niet op de PVV stemmen. Ik heb een hele goede vriend die moslim is en DENK gaat stemmen. Verder ben ik liberaler dan de PVV en ben ik fan van de huidige grondwet. Wel heb ik getwijfeld over een vacature op de website van de partij, ze zochten naar een speechschrijver. Ik was zeer gecharmeerd van het idee dat ik de partij kon sturen in een fatsoenlijke richting, maar dat had ik waarschijnlijk niet gemogen. Wel mag Wilders mij bellen als hij eens opstapt. Echter betwijfel ik of dat moment ooit komt. Hij zal voor de rest van zijn leven beveiligd moeten worden en nooit ergens anders kunnen werken. Dat hij zo moet leven is een schande en ik hoop dat Nederland ooit een land wordt waar ook hij, net zoals Rutte, met de fiets naar zijn werk kan gaan.  

Youri Bakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *