Vier eens zélf de vrijheid met de Gay Pride!

De Gay Pride is ieder jaar weer middelpunt van discussie. Van “het mag best wat ingetogener” en “dit maakt het voor homo’s alleen maar moeilijker om uit de kast te komen” tot “Ik hoef echt niet naar halfnaakte mannen op boten te kijken hoor”, en in de uiterste gevallen ronduit kwetsend “Waarom moeten die homo’s altijd alle aandacht hebben?”. Stuk voor stuk meningen die jaarlijks terugkomen, en die volstrekt voorbijgaan aan de functie die de Pride al jaren vervult, en die stuk voor stuk bewijzen dat evenementen als de Gay Pride ook in onze samenleving nog steeds nodig zijn.

Maar het gaat in Nederland toch hartstikke goed met de acceptatie van homo’s? Ze mogen trouwen, iedereen vindt het wel oké, tolerantie viert hier hoogtij! Kijk ook maar eens naar de wereld om ons heen: de doodstraf staat in een dertiental staten nog op homoseksualiteit, en het is in nog veel meer (73!) landen nog steeds strafbaar.(1) Nederland is dan toch een baken van tolerantie en vrijheid?

Deze gedachte hoor je vrijwel overal, en toch blijkt dat de werkelijkheid minder rooskleurig is dan die door veel mensen wordt voorgesteld.

De nieuwsmedia berichtten de afgelopen weken dan ook regelmatig een stuk negatiever over dit onderwerp. Een kleine greep uit de recente artikelen toont een heel ander beeld, waaruit blijkt dat ruim 80% van de LHBT-community negatief wordt benaderd over zijn of haar seksuele identiteit of geaardheid.(2) Op RTL-nieuws verscheen een filmpje waarin een homokoppel hand in hand door de straten van Nijmegen liep, en werd nageroepen door een voorbijganger. De verslaggever sprak die voorbijganger erop aan en deze reageerde met “Deed ik dat? Nee hoor, het zal wel.”(3) Ook de NOS moest concluderen dat na 21 (!) jaar, de Gay Pride nog steeds niet is ingeburgerd, en dat de “zoenende mannen op die boten” bij veel Nederlanders op weinig sympathie kunnen rekenen (slechts 20% kon enige sympathie opbrengen voor de Gay Pride!)(4) Ook blijken ronduit homofobe acties niet vreemd voor Nederland, getuige de welbekende nieuwsberichten van weggepeste homostellen(5),(6) en de nog altijd groeiende cijfers over fysiek geweld tegen LHBT’ers.(7) Welkom in het baken van tolerantie en vrijheid!

UvA-onderzoeker Laurens Buijs noemt deze haast paradoxale situatie moderne homofobie.(8) In het kort komt dit neer op een hoop borstklopperij, dat we o zo goed bezig zijn en tolerantie in Nederland volgens onszelf hoogtij viert, maar tegelijkertijd wordt er regelmatig, zodra er een uiting van LHBT in de eigen wereld zichtbaar wordt, intolerant of soms zelfs kwetsend gereageerd. Uitspraken als “het mag best wat ingetogener”, of “waarom moeten zij altijd alle aandacht hebben”, passen precies in dit plaatje van een sluimerende intolerantie, die door veel Nederlanders (bewust of onbewust) toch wordt uitgedragen en LHBT’ers hard kan raken.

Maar hoe is een evenement als een Gay Pride daar nu een oplossing voor? Het kan toch allemaal ook echt wel ingetogener dan op die boten?

Laat ik beginnen met dat de Gay Pride veel meer is dan alleen de Canal Parade. Afgelopen twee weken heeft onze hoofdstad in het teken gestaan van LHBT en acceptatie en tolerantie, en zijn er meer dan 300 kleine en grote evenementen geweest9 om de aandacht te vestigen op wat er allemaal wel en niet kan, hier in Nederland, en in andere landen in de wereld. Er was bijzondere aandacht voor de situatie van vluchtelingen en de “nieuwe Nederlanders”, en er werd, afwisselend met feestelijke evenementen, ook serieus gesproken over de acceptatie en hoe dit goed en ook vaak minder goed gaat. De Pride is veel meer dan alleen bootjes kijken, en draagt als geheel veel bij aan voorlichting en bewustwording.

De Canal Parade is wel het deel van de Pride dat de meeste aandacht krijgt in de media, en de simpele reden daarvoor is dat dit het meest mediagenieke evenement is. Alle verschillende vormen van de LHBT-wereld zijn zichtbaar, en door de enorme drukte langs de Amsterdamse grachten tijdens deze Parade lijkt heel Nederland als één man achter de LHBT-community te staan. Prachtig om te zien, en een mooie boodschap om de rest van de wereld te tonen, maar een onvolledig beeld van de werkelijkheid, zo blijkt uit de veel minder positief gestemde artikelen in de media zoals ik deze al eerder heb genoemd.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe dragen feestjes als dit dan bij aan acceptatie en tolerantie?

Daarvoor moet je eens naar het grotere geheel kijken. In plaats van individuen of anderen te beoordelen op hoe zij de Gay Pride vieren, gaat het erom dat iedereen die Gay Pride kan vieren zoals diegene dat zelf wil, in vrijheid. De Gay Pride, en de Canal Parade in het bijzonder, laat zien dat evenementen als dit, hoe extravagant ook, gewoon kunnen bestaan in Nederland. Het gaat niet zo zeer om hoe iemand zichzelf wil uiten tijdens het feest, als dat iedereen zich kan uiten op de manier zoals diegene dat zelf wil. En of dat nu in een schooloutfit, een knalroze boa, een leren string, in drag of in een maatpak is, doet er niet toe. Het kan, en het mag in ons land, en dat op zich is al reden genoeg om dit te vieren.

Zolang er nog LHBT’ers in elkaar geslagen worden, weggepest worden of kwetsende opmerkingen te verduren krijgen, en zo lang er nog mensen zijn die het lef hebben om te zeggen dat ze “niet tegen homo’s” zijn, maar dat ze wel “normaal moeten doen”, blijft een Gay Pride nodig. Zeker met de groei van de toestroom nieuwe Nederlanders is het tonen van diversiteit en het vieren ervan een noodzaak. En niemand is verplicht het met de uitvoering of de inhoud eens te zijn, maar het simpele feit dat evenementen als een Gay Pride kunnen bestaan in ons land, is iets moois, en is iets wat we best wat meer mogen uitdragen naar anderen om ons heen, in binnen- en buitenland.

Focus eens niet op hoe anderen de Pride vieren, maar vier zelf dat iedereen de Pride als zichzelf kan vieren, in vrijheid, zoals diegene het zelf wil. Wees er trots op dat dit kan in Nederland, en vier volgend jaar dit feest mee, samen met iedereen die de Gay Pride viert. Omdat dat in ons land kan, en om de wereld te laten zien dat het hier ook gewoon mag en kan, want daar mogen we met zijn allen echt trots op zijn.

Bart Hollants


Noten:

1. ILGA (2016). Sexual Orientation Laws In The World – Overview, june 2016, verkregen op 8 augustus 2016 via:
http://ilga.org/what-we-do/lesbian-gay-rights-maps/

2. RTLNieuws (2016). Homoseksuelen voelen zich minder veilig dan vijf jaar geleden, verkregen op 8 augustus via:
http://www.rtlnieuws.nl/nederland/homoseksuelen-voelen-zich-minder-veilig-dan-vijf-jaar-geleden

3. RTLNieuws (2016). Zomaar ‘gay’ roepen naar homostel: ‘Deed ik dat? Het zal wel’, verkregen op 8 augustus 2016 via: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/zomaar-gay-roepen-naar-homostel-deed-ik-dat-het-zal-wel

4. NOS (2016). ‘Na 21 jaar is de Gay Pride nog steeds niet ingeburgerd.’, Verkregen op 8 augustus 2016 via:
http://nos.nl/artikel/2123180-na-21-jaar-is-de-gay-pride-nog-steeds-niet-ingeburgerd.html

5. De Volkskrant (2016), Homostel weggepest uit Utrecht, verkregen op 8 augustus 2016 via:
http://www.volkskrant.nl/binnenland/homostel-weggepest-uit-utrecht~a998082/

6. AD (2016), Homostel uit Nieuw-West bedreigd en weggepest, verkregen op 8 augustus 2016 via:
http://www.ad.nl/amsterdam/homostel-uit-nieuw-west-bedreigd-en-weggepest~a2910730/

7. NOS (2016). ‘Homo’s durven minder vaak hand in hand te lopen.’, verkregen op 8 augustus 2016 via:
http://nos.nl/artikel/2123370-homo-s-durven-minder-vaak-hand-in-hand-te-lopen.html

8. RTLNieuws (2016). ‘We willen zo graag tolerant zijn, maar er is een moderne homofobie’, verkregen op 8 augustus 2016 via:
http://www.rtlnieuws.nl/nederland/we-willen-zo-graag-tolerant-zijn-maar-er-een-moderne-homofobie

9. EuroPride Amsterdam (2016). Voorpagina, verkregen op 8 augustus 2016 via:
http://pride.amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *