Tomash Groen (DLW), voor een zelfstandig en toegankelijk Wassenaar

Noot: dit artikel verscheen eerder in maart 2018 en was geschreven voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen die toen gaande waren. Vanwege de overstap naar deze nieuwe website van De Blaeuwe Hoedt was dit artikel even zoekgeraakt, maar is bij deze gelukkig weer boven water gekomen.

Wassenaar, bekend als een mooi groen villadorp gelegen op het zand. “Hier vertoeven de CEO’s, Ambassadeurs en expats in de regio Haaglanden/Leiden zich, en iedereen stemt keurig netjes VVD.”

Dat is vaak wat men hoort wanneer het dorp ter sprake komt. Wassenaar kent echter vele gezichten. Zo inderdaad de prachtige villa’s gelegen in bijvoorbeeld Oud-Wassenaar, de Kievieten & Rijksdorp. Maar ook het knusse dorpsleven van het centrum, de rode daken van Oostdorp en de betrokken gemeenschap van Kerkehout. Wassenaar is een divers dorp wat vaker dan gewenst in de media verschijnt.

Eén ding is zeker, het liberalisme wordt hier met open armen ontvangen. Zo uit het liberalisme in Wassenaar zich namelijk kenbaar in de lokale politieke partij ‘Democratische Liberalen Wassenaar’. Deze partij begon met Ben Paulides. De liberaal werd in 2010 met ruime voorkeursstemmen verkozen tot raadslid in Wassenaar namens de VVD. Nadat hij weigerde zijn zetel af te staan aan mensen die er op minder democratische wijze aanspraak op maakten, richtte hij DLW op.

Na een zeer succesvolle periode in een zakencollege, belandde DLW in de periode 2014-2018 in de oppositie. Het liberalisme was merkbaar afwezig binnen de Wassenaarse politiek onder de coalitie van weliswaar 5 partijen (CDA, D66, GroenLinks, PvW & PvdA). Nu staan we met oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 21 Maart voor de kans om het echte liberale geluid in Wassenaar weer een stem te geven. Ikzelf heb besloten om mij daarvoor in te zetten, en mijn eigen inbreng te laten medeklinken in de enigste partij waarmee ik binding kan vinden.

Ik, Tomash Groen, ben 23 jaar en een product van Delft (Ingenieur). Ik groeide op in Kerkehout en ben op mijn 8e naar Deijleroord verhuist, waar ik tot op heden nog steeds met plezier woon. Al vanaf jongs af aan ben ik zeer nauw betrokken met de landelijke politiek en een liberaal die de vrijheden die wij genieten als Nederlandse burgers een warm hart toe draagt. Zo ben ik ook altijd fel geweest wanneer onze liberale verworvenheden onder druk komen te staan door politieke en demografische veranderingen. En dan nu, mijn intrede binnen de raadspolitiek van Wassenaar, in de vastberadenheid er een positieve stempel te kunnen drukken voor mijn dorp. Zo zijn er enkele onderwerpen in het bijzonder waar ik mij hard voor maak.

Wassenaarse Soevereiniteit

De zelfstandigheid van Wassenaar staat nu al langer in het geding. Het kabinet zet in op het verminderen van het aantal gemeentes, alsmede de provincie Zuid-Holland. Noordwijk en Noordwijkerhout zijn de meest recente slachtoffers.

Afgelopen jaren werd er veel gesproken over een fusie tussen Wassenaar en Voorschoten. Datzelfde Voorschoten wat bestuurlijk zeer zwak is, financieel op zwart zaad zit én zich op dit moment in ambtelijke fusie met Wassenaar bevindt. Vanzelfsprekend, zit Wassenaar daar niet op te wachten.

12 December maakte de provincie zich echter duidelijk, en stelde dat Wassenaar bij de regio Haaglanden hoort, en Voorschoten bij de regio Leiden. Reeds heeft waarnemend burgemeester Frank Koen ingezet op het gebruiken van het WassenaarKompas-onderzoek voor onderzoek voor de verbetering van Wassenaar’s bestuur in plaats van een herindeling, maar daarmee is het gevaar van de gigant Den-Haag waarmee wij grenzen echter niet geweken. Ik maak mij samen met de partij die hier al sinds 2012 voor strijd, echt hard voor de vrijheid en zelfstandigheid van mijn mooie dorp op de duinen. Datgeen zullen en kunnen wij blijven doorzetten, omdat wij ons niet aan de riem van een landelijke fractie bevinden.

Vervoer, wat is vrijheid als je jezelf niet bewegen kan?

Met Wassenaar is het qua bereikbaarheid dramatisch gesteld. Bijna alle inwoners, van de Kievieten tot het koningshuis, ondervinden grote last van de fileproblematiek op en rondom de N44.
Op de korte termijn hebben wij oplossingen bedacht voor onder andere de situaties rondom het Rozenplein, de Lange Kerkdam en het centrum. Daarnaast pleit DLW als enige al 7 jaar consequent voor de ondertunneling van de Rijkstraatweg. Nederlands bestuur doet massaal aan ‘net genoeg’. Men moet echter decennia vooruit denken wil je problematiek consequent willen oplossen. Met een complete ondertunneling kan de verkeersstroom tussen Den-Haag en Leiden de kruispunten van Wassenaar omzeilen; wordt de toegankelijkheid van Wassenaar en Voorschoten verbeterd; creëren we meer ruimte voor ‘groen’ en zijn we voorbereid op de demografische groei van Holland.

Maar het zijn niet alleen automobilisten die hiervan profiteren. Zo zet ik in op een dubbellaagse tunnel, waarbij één laag is toegewijd aan een metrolijn. Deze ‘lightrail’, die op eenzelfde manier aanwezig is tussen Rotterdam en Den-Haag als de ‘Slinge’, zou de laatste direct verbinden met Leiden. Vanaf Leiden aan één stuk door het Rotterdamse metronetwerk in, dát is onze toekomst.

Op de korte termijn breng ik ook voorstellen mee. Als veelgebruiker van het OV weet ik als geen ander hoeveel baat Wassenaarders zouden hebben bij een busverbinding naar Voorschoten en Leidschendam-Voorburg, zodat het treinstation bereikbaar is en sociale zaken geen uren reistijd kosten. Daarom pleiten wij ook voor een nieuwe buslijn en behoud van bestaande buslijnen. Naast het verbeteren van het OV overdag, ben ik ook voorstander van een nachtbus. Wassenaar heeft voor jongeren niet veel uitgaansgelegenheden, en de vraag is of je dat wel moet willen in een dorp als het onze. Daarvoor ga je naar Den Haag of Leiden waar de laatste bus 43 vertrekt om respectievelijk 23:25 & 00:16. Jongeren hebben geen geld om altijd een taxi te bestellen, en de ouders slapen een stuk beter wetende dat wij niet in het holst van de nacht 15km naar Wassenaar fietsen. Ik heb daarom concrete plannen voor een nachtbus in de regio gemaakt.

De gemeente, ons thuis

Dit zijn enkele van de vele punten waarvoor ik mij als jonge liberaal voor wil inzetten. De gemeenteraadsverkiezingen zijn vaak onderschat, maar juist cruciaal om je gelukkig te voelen binnen je eigen dorp of stad. Gebruik het democratisch recht dus, en stem op de partij, of nog beter, de persoon op wie je vertrouwd. Dit doe vertrouwen geef je niet alleen 21 maart, maar ook de 4 jaar erop wanneer je jezelf wellicht beroept op deze volksvertegenwoordiger. Samen bestuur je een gemeente, en alleen bepaal je wie jouw vertrouwen krijgt. Ik hoop dat ik op dat vertrouwen mag rekenen, en u mag vertegenwoordigen als liberaal Wassenaars raadslid.

 

Ing. Tomash Groen

Democratische Liberalen Wassenaar (DLW)

lijst 5, nr. 4

Noot: dit artikel verscheen eerder in maart 2018 en was geschreven voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen die toen gaande waren. Vanwege de overstap naar deze nieuwe website van De Blaeuwe Hoedt was dit artikel even zoekgeraakt, maar is bij deze gelukkig weer boven water gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *