Nederland: treed op voor de vrijheid in Hong Kong

Het communistische China probeert stap voor stap de vrijheid in Hong Kong weg te nemen, maar Nederland en de rest van Europa is opvallend en bedroevend stil. Het is tijd dat daar verandering in gaat komen.

Met een steeds groter wordend gevoel van medelijden en angst voor wat gaat komen, kijk ik naar Hong Kong. Hong Kong is net als Japan, Zuid-Korea en Taiwan een baken van vrijheid in Oost-Azië, maar door de groeiende invloed van Xi Jinping lijkt dit liberale licht uit te gaan als een nachtkaars.

De Britten moeten zich met terugwerkende kracht doodschamen omdat zij op 1 juli 1996 zich hebben teruggetrokken uit Hong Kong en met vreselijke afspraken de inwoners van deze eilandengroep aan hun lot hebben overgelaten. Op papier zou de CCP pas vanaf 2047 het helemaal voor het zeggen hebben, maar ze zijn gretig. De pseudo autonome regering van Hong Kong, beter bekend als de marionetten van Peking, probeert wet na wet de bevolking van haar vrijheid te beroven. Een voorbeeld van de wetten die de ondemocratische leiding van Hong Kong probeerde door te drukken, waren onder andere een wet om gevangenen uit te leveren aan het brute China en daarnaast proberen zij het satirische programma ‘’Headliner’’ de mond te snoeren.

Tijdens protesten waar vooral jonge studenten voorop lopen, worden liederen als ‘’Do you hear the people sing’’ uit de hitmusical ‘’Les Misérables’’ en het volkslied van het Verenigd Koninkrijk uit volle borst gezongen. Uit de verkiezingen voor de districtsraden, die geen directe macht hebben, bleek dat de inwoners helemaal niet zitten te wachten op nog meer invloed uit China. Dit geeft hoop. Alhoewel de districtsraden geen directe politieke macht hebben, krijgen zij wel een grotere stem in de raad die een nieuwe regeringsleider voor Hong Kong gaat kiezen. Dat heeft vooral een symbolische waarde omdat de rest van de raad bijna volledig bestaat uit de eerder genoemde niet verkiesbare marionetten van Peking.

Op 6 januari 2021 werden 50 individuen die in de raden zaten of als activist streden voor de vrijheid, opgepakt door de politie die in de zak van Peking zit. De hoop op vrijheid is sindsdien verdwenen bij veel mensen. Zeker nu het parlement van China een wet heeft aangenomen die het kiessysteem hervormt en het daardoor nog lastiger gaat worden om ze een halt toe te roepen. Ook worden zetels uit de districtsraden geschrapt waardoor de oppositie een nog kleinere invloed krijgt. Alle kandidaten moeten nu ook voortaan door een comité vooraf goedgekeurd worden, lekkere vrije verkiezingen zijn dat.

Maar waarom doet de westerse wereld niks? Waarom is ons parlement, de media en de regering zo stil over dit onderwerp? Zijn we bang voor acties van China? Zij hebben ons meer nodig dan wij hen nodig hebben. Voor de goedkope productie van goederen hoeven wij niet per se bij China te zijn. India, Indonesië en Thailand staan te springen om meer handel met Europa. De enige landen die zich ook maar iets hebben uitgesproken over deze situatie in Hong Kong zijn de Verenigde Staten en de premier van het Verenigd Koninkrijk, Boris Johnson. Laatstgenoemde wil zelfs 3 miljoen Hongkongers de Britse nationaliteit geven. Dat de Europese Unie wel een, totaal oneerlijk, handelsverdrag aan is gegaan met de Chinezen, maar geen woord rept over Hong Kong, dat doet mij veel pijn.

Het zou geweldig zijn als Nederland het voortouw gaat nemen om samen met andere landen op te trekken die de vrijheid hoog in het vaandel hebben staan. Nederland, laat zien wie je bent! Sta op voor de vrijheid en neem deze zin uit het lied van de Hong Kong protesten tot u:

‘’Break now the dawn, liberate our Hong Kong

In common breath: Revolution of our times’’

 

Mees Porschen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *