Het CDA Leiden houdt de traditie in stand: Leiden blijft dé studentenstad!

De JOVD Leiden e.o. staat te boek als een afdeling waar personen van vele verschillende politieke kleuren te vinden zijn. In 2014 schreef student Rechten en Politicologie Justin de Jager zich in bij de afdeling. Ruim drie jaar later staat hij op plaats negentien van het Leidse CDA.

Als ik vertel dat ik actief ben voor het CDA, kijken mensen soms raar op. D66 heeft immers geclaimd ‘dé studentenpartij’ te zijn – waar ik het grondig mee oneens ben – , en in mijn omgeving stemmen velen uit gewoonte op de VVD. Het CDA had gedurende lange tijd een nogal saai en grijs imago, maar het valt me op dat het CDA bij deze verkiezingen voor veel studenten weer bespreekbaar is als serieuze kanshebber van hun stem. En terecht: als CDA Leiden hebben we veel studenten en starters op de lijst staan, die weten wat er speelt voor de jonge Leidenaar, en zetten we alles op alles om Leiden te behouden als échte studentenstad.

In Leiden gaat het over het algemeen best goed, maar er is veel ruimte voor verbetering. Als we kijken naar wat er de afgelopen jaren door het college voor studenten is gerealiseerd, zie ik nóg meer dan in andere gevallen mogelijkheden om grote resultaten te boeken. Het samenwerkingsverband van D66, PvdA, SP en VVD heeft veel punten laten liggen op het gebied van bijvoorbeeld studentenhuisvesting. Één van de dingen waar het CDA zich hard voor maakt, is het instellen van een wethouder Onderwijs & Studentenzaken. De universiteit vormt het kloppend hart van Leiden, en het is aan de wethouder om ervoor te zorgen dat de instelling verankerd blijft in de stad. De afgelopen jaren hebben we een beweging gezien waarin steeds meer onderdelen van de universiteit verplaatst zijn naar Den Haag. Als Leiden haar unieke samenstelling en studentencultuur verliest, wat onderscheidt ons dan nog van het gemiddelde provinciestadje?

Het is belangrijk dat we als inwoners van een grote gemeente het zicht op elkaar, en de uitdagingen die spelen in Leiden niet verliezen. We moeten om problemen op te lossen in onze directe omgeving zoeken naar creatieve vormen van samenwerking tussen burger en gemeente. Leidenaars zijn harde werkers, die bereid zijn de schouders ergens onder te zetten als het nodig is. Als lokale overheid moeten we dan ook de ruimte en ondersteuning bieden die benodigd is om tot oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken te komen. Zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid heb ik hoog in het vaandel staan. Als het nodig is, moeten we echter solidair zijn met de Leidenaar die niet zo goed mee kan draaien. De lijn die de VVD aanhoudt, beschouw ik als veel te individualistisch, de lijn van de partijen aan de linkerzijde van het politieke spectrum – en dat zijn er veel in Leiden – als onhaalbaar. We moeten vooruit blijven denken, en niet te veel stilstaan bij de korte termijn.

Het CDA Leiden zou in de komende vier jaar deze zaken voor jou willen aanpakken! Als jij ook wilt dat Leiden, die fantastische studentenstad blijft, stem dan MORGEN op lijst 6 nummer 19.

Justin de Jager

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *