De liberaal kiest D66

Kom uit de kast als jonge liberaal, stem D66.

Het worden moeilijke gesprekken in de woonkamer van menig VVD-gezin. Op de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen zullen er veel jovd’ers uit de kast komen. Want de jonge liberaal herkend zich niet meer in de VVD. “Pap, mams, ik moet jullie wat vertellen…15 maart stem ik D66.”

We stevenen weer af op een tweestrijd deze verkiezingen. Waar we in 2012 nog gewaarschuwd werden voor “rechts-rotbeleid” of een “links gevaar voor Nederland”, wordt er dit maal wederom de angstkaart getrokken. In een poging Wilders’ kiezers te trekken ontpopt de VVD zich tot een PVV-light. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, eens een baken van liberalisme in Nederland, verwordt zo steeds meer tot een conservatieve en populistische partij. Liberaal is de partij allang niet meer. De betuttelende retoriek over het “normaal doen“ zou je eerder bij de christenbroeders verwachten. En het verkiezingsprogramma knaagt aan de poten van onze rechtsstaat. Is dat wat je wilt als jonge liberaal? Een Nederland dat zich terugtrekt achter de dijken? Een staat die voor jou bepaalt wat normaal is? Hoe jij je leven moet inrichten?

De grondslag van het liberalisme is vrijheid. Vrijheid van zo min mogelijk overheidsinvloed op ons leven. Vrijheid voor ieder mens om zich te ontwikkelen. Vrijheid omdat een echte liberaal vertrouwen heeft in de individuele mens. En de enige partij die deze overtuiging momenteel uitdraagt is D66. D66 is trouw aan de idealen van onze democratische rechtsstaat. D66 wil meer aandacht voor de grondrechten van de burger. Niet alleen de oude grondrechten, maar ook nieuwe rechten als bescherming van de online privacy.

Toegegeven, het kost wat tijd om het lijvige verkiezingsprogramma van 230 pagina’s door te akkeren. D66 heeft heel wat komma’s nodig om tot een punt te komen. Maar de teksten spreken de ambitie uit voor een open en tolerant Nederland. Voor een land waar ieder mens de ruimte krijgt zich in vrijheid te ontwikkelen. Een liberaal land waar het niet uitmaakt waar je vandaan komt, maar juist de kansen krijgt om ergens te komen. Wie je bent mag niet bepalend zijn voor wie je later wordt. Daarom is er de afgelopen jaren vanuit de oppositie al veel bereikt voor goed onderwijs in Nederland. Zodat ieder de kans krijgt voor een goede start. Om daarna zelf te bepalen welke richting je opgaat in het leven.

15 maart wordt de ‘coming out day’ voor de echte liberaal. Kies voor een land waarin we vrij zijn ons leven in te richten zoals we dat zelf willen. Stem 15 maart D66.

– Sander van Diepen, bestuurslid bij D66 Leiden

Het verkiezingsprogramma van D66

[recent_post_slider design=”design-4″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *